basket search profile

Elitplantstationen

Havtorn Ljubitelskaja (hon-planta) - EPS-planta Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

Fullständiga namn är Botanitjeskaja Ljubitelskaja och är en korsning mellan två ryska sorter för att uppnå bra härdighet av god avkastning. Bred anpassning till olika klimat och odlingsförutsättningar. Medelstora till stora bär som sitter tätt och är lättplockade. Vid full mognad stark orange färg med mild havtornssmak. Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen. OBS. För att havtorn ska få bär krävs minst en hanplanta per fem (5) honplanor.
125,00 kr
Slut för säsongen
4
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Fullständiga namn är Botanitjeskaja Ljubitelskaja och är en korsning mellan två ryska sorter för att uppnå bra härdighet med god avkastning. Bred anpassning till olika klimat och odlingsförutsättningar. Medelstora till stora bär som sitter tätt och är lättplockade. Vid full mognad stark orange färg med mild havtornssmak. Ända sedan istiden har havtornsbusken funnits på våra svenska marker, men först nu på senare år har de nyttiga havtornsbären börjat odlas för trädgårdsbruk. Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen. OBS. För att havtorn ska få bär krävs minst en hanplanta per fem (5) honplanor.
-

Mer Information
Artikelnummer E-939
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Elitplantstationen
Latinskt namn hippophae rhamnoides
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantvård och plantering Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus. Havtorn trivs bäst i full sol i väldränerad, sandig och kalkhaltig jord och är mycket vindtålig. Man bör undvika kväverika gödselmedel vid årlig underhållsgödsling. Planteringsplatsen kan grundgödslas med så kallad bärgödsel eller PK (= höstgödsel) som inte innehåller så mycket kväve. Att kalka då och då är viktigt för att hjälpa växten. De blir stora buskar så 1-2 meter mellan hon-plantorna är att rekommendera. Havtorn kan planteras både vår och höst. Det är viktigt att vattna väl under och en tid efter planteringen Nyplanterade buskar är mycket känsliga mot uttorkning. En väletablerad buske klarar torka tämligen bra.
Växtzon Zon 6
Plantavstånd 100-200 cm
Odlingsläge Sol
Odling

Havtorn behöver inte så mycket beskärning. Ta bort ev. skadade grenar och begränsa höjden vid behov, men annars är de ganska underhållsfria. När busken blivit gammal och risig, kan man göra en försiktig föryngringsbeskärning då man kortar in gamla, risiga grenar. Nyplanterade buskar är mycket känsliga mot uttorkning. En väletablerad buske klarar torka tämligen bra.

Skörd Augusti
Frukt/bärstorlek Medelstora och fasta
Skördemängd Rikbärande
Skörd Havtorn Ljubitelskaja för riklig med bär som mognar i mitten av augusti.
Smak Frisk
Näring C-vitamin
Skriv din egen recension
Du recenserar:Havtorn Ljubitelskaja (hon-planta) - EPS-planta
Ditt omdöme
Inga frågor