basket search profile

Elitplantstationen

Ros Pipar Hans- rotäkta rosplanta EPS - Grönt kulturarv® Rosplantor (Ø 8 cm)

Denna ros anses vara en av de vackraste och mest lättodlade rosorna med de gammaldags buskrosornas allra bästa egenskaper.

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen

125,00 kr
Slut för säsongen
1

Denna ros anses vara en av de vackraste och mest lättodlade rosorna med de gammaldags buskrosornas allra bästa egenskaper. Växtsättet är tätt med upprätta till ibland kraftigt bågböjda grenar. Busken blir cirka 1,2-1,8 meter men ofta högre. Blomskotten ger ofta 1­–5 tätt fyllda, grunt skålformade blommor som är ca 7–9 cm i diameter. Ståndarna är delvis exponerande. Vacker som solitär, i grupper, buskage samt rena och sammansatta buskplanteringar.

Blommorna är varmt karminröd till ceriserosa; kronbladens undersida är markant ljust silveraktigt rosa. Starkt väldoftande av citrus och vanilj med kryddiga och peppriga inslag. 

Tillhör Bourbon-gruppen. 

Förhållandevis frisk men kan angripas av både svartfläcksjuka och rosrost. 

Rosen har spårats tillbaka till Lilla Skommarbo i Västervåla socken i Västmanland där Pipar Hans, bördig från Leksand, kom att bo med sin stora familj. Det sägs att de tog med rosen från Leksand men detta är inte belagt. Sorten har påträffats på hundratalet växtplatser, från Skåne i söder till Ångermanland i norr. Enstaka fyndorter finns i flera landskap.

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen

Mer Information
Artikelnummer E-827
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Rosa
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Rostyp Busk
Rotäkta Ja
Odling

Håll jorden lucker och vattna när det är torrt. Vänta med gödsel till våren, året efter planteringen. 

Latinskt namn rosa
Planthöjd 1,2-1,8 meter
Odlingsläge Sol/halvskugga
Svårighetsgrad Enkel
Doftstyrka Stark
Växtzon Zon 5
Blomning Slutet av Juni-Juli
Skriv din egen recension
Du recenserar:Ros Pipar Hans- rotäkta rosplanta EPS - Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor