basket search profile

Brytböna Domino KRAV, fröer - NYHET 2023 Grönsaksfröer

Brytböna Domino är en lågväxande sort och har en lång skördetid. Ger 12-15 cm långa gröna baljor. Tidig och rikgivande. För färskkonsumtion alternativt lätt förvällda, frysta.

45,00 kr
Slut (inventeras)
3

Brytböna Domino är en lågväxande sort och har en lång skördetid. Ger 12-15 cm långa gröna baljor. Tidig och rikgivande. För färskkonsumtion alternativt lätt förvällda, frysta Välkommen att handla dina fröer online hos Klostra.se

 

Mer information
Artikelnummer Q-107
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Eco Grow
Latinskt namn phaseolus vulgaris
Fröportion 20 frön
Sådd

Inomhus: Blötlägg bönorna ett dygn innan sådd, och så på 2 cm djup i såjord. Håll sådden ca 25°C så placera i ett soligt läge i slutet av april eller början av maj. Det tar ca 3 veckor för plantan innan den är redo att planteras ut. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över i ett varmt och skyddat läge. Ställ gärna ut plantorna på en kall veranda eller liknande ett par dagar så att de hinner acklimatisera sig till sina nya villkor utanför!

Sår du utomhus blir det bäst i slutet av maj - mitten av juni. Så på ca 2 cm djup med ca 15 cm mellanrum (minst 15°C) för att bönorna ska gro och inte ruttna. Sätt gärna två frön bredvid varandra och gallra sedan bort den minsta av plantorna som kommer upp. 

 

Så f.r.o.m April
Grotid (dagar) 7-14 dgr
sådjup 2 cm
Plantavstånd 45 cm
Odlingsläge Sol
Odling Förbered en varm och vindskyddad plats för bönorna. De vill ha en mullrik och fuktighetsbevarande jord. Luckra jorden, lägg på lite kompost och gödsla den med t.ex hönsgödsel eller annat kväverikt medel. Så inte förrän jorden blivit varm dvs minst 15 grader. Håll efter med ogräs och kupa upp jorden runt plantorna så att de står stadigt. Plantorna behöver växtstöd. Vattna flitigt och marktäck med t.ex gräsklipp för att behålla fukten i jorden. Använd gärna en fiberduk, speciellt i norra Sverige. Om du ska odla på balkongen eller altanen, tänk på att ställa krukorna mot en vägg eller där det är vindskyddat. Vattna ofta eftersom det blir snabbare torrt i krukor. Använd kvalitetsjord och gödsla regelbundet med t.ex. nässelvatten.
Skörd Bönorna är törstiga så vattna rikligt. Bönorna kan skördas kontinuerligt.
Skördeklar Tidig
Skörd Augusti
Växthöjd 40-50 cm
Skördemängd Rikgivande
Näring innehåller proteiner, fibrer och mineraler i stora mängder.
Svårighetsgrad Enkel
Ekologisk Ja
KRAV-märkt Ja
Kort om odling När bönorna växer se till att de hela tiden har något at slingra sig runt. Långa bambustavar eller liknande kan vara bra att stötta med.
Skriv din egen recension
Du recenserar:Brytböna Domino KRAV, fröer - NYHET 2023
Ditt omdöme
Inga frågor