basket search profile

Märgärt Örshult, köksplantor, Grönt kulturarv® Plantor (Ø 6 cm)

Medeltidig gammal svensk märgärt med kraftigt växtsätt. Välfyllda, korta, raka och knubbiga baljor med utsökt mjälla och söta ärtor som har en fin grön färg.  

foto: Nordgen

42,00 kr
Utgått för säsongen
2
  • Köp 3 för 39,00 kr /styck och spara 7%
  • Köp 5 för 35,00 kr /styck och spara 17%
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Medeltidig gammal svensk märgärt med kraftigt växtsätt. Välfyllda, korta, raka och knubbiga baljor med utsökt mjälla och söta ärtor som har en fin grön färg. 

Örhultsärten kommer från Maj-Britt Franzéns mormor Emma, född 1865. Den odlades på gården Örshult i Dalhem i Småland. Familjen flyttade sedan till Sandstugan i Värna där de fortsatte odla ärten. 

Välkommen att köpa dina köksplantor på nätet hos Klostra.se 

Mer Information
Artikelnummer D-725
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Hällnäs Htg
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
KRAV-märkt Ja
Ekologisk Ja
Plantvård och plantering Plantera ut när risken för frost är över och jorden blivit ca 15 grader. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Läge Soligt.
Odling

Trivs bäst i varmt växtläge på lucker jord. Odlas gärna mot nät eller spaljé då plantorna vid gynsamma förhållanden kan bli mycket kraftiga. 

 

Skörd De omogna men svällda baljorna plockas efterhand under senare delen av juli och första delen av augusti och kan ätas hela som snacks eller i sallader när de är späda, söta och krispiga och har en kraftig grön färg. Därefter spritas och kokas de lätt för att användas i olika maträtter. Går utmärkt att frysa.
Latinskt namn pisum sativum
Planthöjd 150-180 cm
Skördeklar Medeltidig
Skörd Juli
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Märgärt Örshult, köksplantor, Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor