basket search profile

Hällnäs Handelsträdgård

Skärböna Ståstorp, köksplantor, Grönt kulturarv® Plantor (Ø 6 cm)

Buskböna Ståstorp är en svensk kulturarvssort från 1930-talet. Baljorna är platta ca 13 cm långa och raka med rosa stänk.  Mot mognad blir baljorna rödare med suddiga stänk, där fröna ibland är helt röda. Blommar med ljusrosa blommor. 

foto: Nordgen

 

42,00 kr
Utgått för säsongen
  • Köp 3 för 39,00 kr /styck och spara 7%
  • Köp 5 för 35,00 kr /styck och spara 17%
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Buskböna Ståstorp är en svensk kulturarvssort från 1930-talet. Baljorna är platta ca 13 cm långa och raka med rosa stänk.  Mot mognad blir baljorna rödare med suddiga stänk, där fröna ibland är helt röda. Blommar med ljusrosa blommor. 

Buskböna Ståstorp har bevarats genom Marta Nilsson som jobbade som hushållerska på en gård i Ståstorp utanför Trelleborg tog med sig fröbaljor från en skärböna när hon gifte sig 1936. Martas son fortsatte sedan att odla sorten. 

Välkommen att köpa dina plantor på nätet hos Klostra.se 

Mer Information
Artikelnummer D-726
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Hällnäs Handelsträdgård
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
KRAV-märkt Ja
Ekologisk Nej
Plantvård och plantering Plantera ut när risken för frost är över och jorden blivit ca 15 grader. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Odling

Trivs bäst i väldränerad, mullrik och fuktighetshållande jord i skyddat läge. Vattna rikligt

 

 

Skörd Baljorna används som skärbönor när de nått sin fulla längd men fortfarande behållit sin fina färg och krispighet. När de mognat spritas och torkas för att användas som kokböna. Används även till konservering och går utmärkt att frysa.
Latinskt namn pisum sativum
Planthöjd ca 40 cm
Skörd Juli
Odlingsläge Sol/halvskugga
Skriv din egen recension
Du recenserar:Skärböna Ståstorp, köksplantor, Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor