basket search profile

Biologisk bekämpning av trips - EKO Nyttodjur

Tillgängliga utleveransveckor
  • Vecka 21, 2021
  • Vecka 22, 2021
  • Vecka 23, 2021
  • Vecka 24, 2021
  • Vecka 25, 2021
  • Vecka 26, 2021
  • Vecka 27, 2021
Den rovlevande skinnbaggen Orius majusculus är 3 mm lång och mycket effektiv för tripskontroll. Trips (”fransvingar”) raspar i bladcellerna, så att det uppkommer döda grå - silvriga partier antingen på bladen eller i blommorna. Den äter dessutom spinn, mjöllöss och bladlöss. Skinnbaggen sätts ut vid tidigt angrepp i växthuset. Används från april månad.
245,00 kr
Tillgänglig för beställning

Orius rovskinnbagge
Orius majusculus är en europeisk art av rovskinnbagge, som tar många olika skadedjur; bl.a. trips, spinnkvalster, dvärgkvalster, bladlöss, mjöllöss och fjärilsägg står på menyn. Orius rovskinnbaggen lägger ca. 75 ägg per vuxen hona. Dessa utvecklas genom 5 nymfstadier fram till den vuxna rovskinnbaggen; en utveckling som tar ca. 25 dagar vid 20°C. Den vuxna rovskinnbaggen kan flyga och sprider sig därför lätt i kulturen. I motsats till tripsrovkvalsterna, som bara äter det första larvstadiet av trips, tar Orius alla larvstadier, samt de vuxna tripsen. Detta gör det möjligt att använda dem till en "här och nu" bekämpning av ett tripsangrepp.

Användning
Verksam vid ca. 16- 35°C. Lång dagslängd (> 14 t.) eller konstljus är nödvändigt för etablering (Orius majusculus). Orius är inte så känslig för låg luftfuktighet.

Orius bör som huvudregel användas, när det är konstaterat trips: använd minimum 1 flaska till 250-1000 kvm. var vecka eller efter behov. Fördelas jämnt på arealen, men gärna i fläckarna med trips eller pollen.
I högvärdiga grödor där snabb bekämpning önskas, och större mängd föda samtidig är tillgänglig i form av trips och pollen, kan ett större antal Orius sättas ut med syfte på snabb etablering. Sätt ut i små portioner. Kombinera eventuellt med utsättning av swirskii eller tripsrovkvalster.
Användning av gula eller blå klisterskivor till bekämpning av trips är ofta nödvändigt samtidigt som utsättning av nyttodjur sker. Använd 1-5 klisterskivor/10 kvm.

Produktbeskrivning
Rovskinnbaggen levereras i förpackningar med 100 st som vuxna eller nymfer (se bild).
Förvaring: Orius bör fördelas direkt efter mottagandet, men kan förvaras 3 - 4 dagar vid 8 - 10°C .

 

Mer information
Artikelnummer N-104
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Biobasiq Sverige AB
Latinskt namn orius majusculus
Antal 100 st
Effektyta (kvm) ca 10 kvm
Skriv din egen recension
Du recenserar:Biologisk bekämpning av trips - EKO
Ditt omdöme