basket search profile

Pepparrot (sättrot) - odla din egen Matknöl

Pepparroten är en välkänd och distinkt krydda i köket. Den är perenn och blir ca 80 cm hög med långa blad som bildar en rosett. Blommar med vita blommor. Roten är rik på C-vitamin. Sättroten är 10-15 cm lång. 

35,00 kr
Slut för säsongen
17
Beställningsbara: December - Maj
Leverans: Mars - Maj

OBS. Kan skickas ensilkd per brev (19 kr). Bästa leveranssätt! 

Pepparroten är en välkänd och distinkt krydda i köket. Den är perenn och blir ca 80 cm hög med långa blad som bildar en rosett. Blommar med vita blommor. Roten är rik på C-vitamin. Den är spridningsbenägen - plantera den på ett sätt så att den inte stör andra växter och inte kan sprida sig mer än du vill. Sättroten är 10-15 cm lång. 

Mer information
Artikelnummer F-110
Tillverkningsland Sverige
Kravodlad Nej
Ekologisk Nej
Årighet Perenn
Odling

Soligt i fuktig, näringsrik jord. Sprider sig lätt - välj växtplats med omsorg. Om du vill flytta - se till att få med alla rotbitar. Föröka genom att dela av en bit av roten. Du kan också odla den i ett större kärl. Den är spridningsbenägen - plantera den på ett sätt så att den inte stör andra växter och inte kan sprida sig mer än du villl. 

Plantera roten vertikalt med övre delen 3-4 cm under jord. Sätt ett stop i form av en träplanka i botten av gropen så blir roten kraftigare och kortare. Kupa jord vid behov. 

Pepparroten är perenn men många anser att den blir godare om du planterar nya varje år. Du kan ta ditt eget utsäde genom att gräva upp en rot på hösten och förvara mörkt och svalt. 

 

 

 

Skörd Skörda rötter under hela säsongen. Gräv upp en rotbit som är några centimeter i diameter. Skala den och riv den alldeles innan användning - pepparrot är bäst som färsk. Du kan också riva för att torka eller frys eller skörda hela rötter på hösten och förvara i sand. Bladen kan ätas torkade eller färska.
Latinskt namn Armoracia rusticana
Engelskt namn Horseradish
Planthöjd 80 cm
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Pepparrot (sättrot) - odla din egen
Ditt omdöme