basket search profile

Ramslök 5 lökar - naturodlad sättlök Ramslök

En perenn, vacker och delikat växt som idag är en välkommen ingrediens i mer exklusiv matlagning i det svenska köket. Om du får den att trivas kommer den att föröka sig och bli en vackert skogsinspirerat inslag i din trädgård. Ramslök är inte bara god utan både dekorativt samt håller sork och mullvad borta från trädgården. Sprider tydlig väldoft av lök när den växer i stora bestånd. Levereras i början av november beroende på när de skördas. Genom att låta sättlöken förbli obetad kan den godkännas som utsäde för kravodling.
95,00 kr
Slut för säsongen
16
Beställningsbara: Juli - December
Leverans: September - December

Klostra.se säljer utsäde av ramslök i from av sättlök. Ett säkrare och enklare sätt än med frö.

Ramslöken växer vilt i lövskog och lundar. I Sverige kan vi hitta ramslök ungefär lika långt norrut som vi hittar ek. Den har blivit populär som exklusiv smaksättare i det svenska köket.

Ramslöken är en gammal klosterväxt med liljekonvaljlika blad och vita, stjärnlika flockblommor. Den är perenn om du får den att trivas. Om den trivs riktigt bra förökar den sig rejält. Ramslök är inte bara god utan både dekorativt samt håller sork och mullvad borta från trädgården. Sprider tydlig väldoft av lök när den växer i stora bestånd.

Bladen används som krydda i såser, aromsmör, till ramslökspesto och som ersättning för vitlök m.m. Den är populär i proffsens matlagning. Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas - då förloras en del av smaken.

Vi tar in sättlöken för leverans från tre olika veckor under hösten för att komma närmre din växtzons optimala etableringsperiod som infinner sig när marken närmar sig runt 10 grader till marken fryser. 

Vår generella rekommendation är 

Norra Sverige: vecka 40-43

Mellan Sverige: vecka 43-46  

Södra Sverige vecka 46-49

Mer Information
Artikelnummer F-405
Tillverkningsland Sverige
Antal: 5
Odling

Plantera lökarna omedelbart när du får dem. Om du ändå behöver förvara dessa ett tag så ska du ha dom mörkt, svalt och fuktigt (kylskåp).
Hösten är en bra tid för att plantera ramslök eftersom det är fuktigt i marken. När jordtemperaturen går under 10 grader börjar lökarna att etablera sig. Är det väldigt kallt rekommenderas att lökarna planteras i kruka tills temperaturen i marken återigen är mellan 5 och 10 grader. Om det är tjäle går det naturligtvis inte att plantera lökarna ute utan man får gå över till övervintring i kruka.

Markplantering:
Plantan vill ha fuktigt och skuggigt/halvskuggigt och kalkhaltig väldränerad jord. Jorden behöver även vara näringsrik där hönsgösel eller grönsaksnäring kan passa bra som tillsats vid planering. Blanda i kalk eller vedaska så att jorden får ett högt Ph-värde. Ramslök ska planteras djupt - 5- 10 cm. Plantera lökarna med mellanrum. Den sprider sig främst genom att lökarna delar sig om inte miljön är optimal då även frön kan lyckas etableras sig. Gruppera dem gärna i klunga om 20 - 30 stycken

Övervintring i kruka:
Kan krukodlas och övervintras frostfritt men tänk på att du måste blanda upp planteringsjorden med torv och grus så jorden dräneras bra, annars kan löken ruttna.
Plantera i kruka minst 3-5 plantor i en 12 cm kruka. Låt stå ute med fiberduk eller annat skydd över eller i ouppvärmt växthus eller tunnel. Det får inte bli för blött i krukorna. Ställ in krukorna för drivning i växthus framåt våren med en temperatur på 5-12 grader. Ramslök trivs inte för varmt då blir bladen för långa och plantan kommer snabbt i blom.

Ta det lugnt med att skörda de första åren så att plantorna hinner växa till sig.
Beskär plantorna varje vår. I vilt tillstånd växer den nära vattendrag och gärna i lövskog. Försök efterlikna den miljön.
Och du ska undvika att plantera om lökar under blomning och i slutet av säsongen när bladen ska vissna och kraften går ner i l löken igen.

Ekologisk Nej
Planteringsdjup Normalt växer ramslöken 5-10 cm ned i marken.
Växtzon, perenner C: Härdig i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge
Härdighet Växer vilt lika långt upp som eken.
Planthöjd 15-45 cm
Odlingsläge Skugga, Halvskugga
Blomning maj-juni
Latinskt namn Allium ursinum
Svårighetsgrad Mellan
Skriv din egen recension
Du recenserar:Ramslök 5 lökar - naturodlad sättlök
Ditt omdöme
Inga frågor