basket search profile

Rudolph sättpotatis, sommar, 1 kg - NYHET 2022 Sättpotatis

Rudolph är en riktigt go knöl, en utmärkt kok- och bakpotatis. Det blir många jämnstora knölar om man bara behandlar Rudolph väl. Jorden ska vara varm, minst +10° för Rudolph är lite trög i starten. Det är en fördel om man kan grodda om Rudolph en gång, då blir det ännu jämnare och mer välformade knölar vid skörd. Och den som väntar på något gott blir rikligt belönad när Rudolph gör entré i köket.

59,00 kr
Utgått för säsongen
18
  • Köp 3 för 49,00 kr /styck och spara 17%
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Februari - Juni

Rudolph är en riktigt go knöl, en utmärkt kok- och bakpotatis. Det blir många jämnstora knölar om man bara behandlar Rudolph väl. Jorden ska vara varm, minst +10° för Rudolph är lite trög i starten. Det är en fördel om man kan grodda om Rudolph en gång, då blir det ännu jämnare och mer välformade knölar vid skörd. Och den som väntar på något gott blir rikligt belönad när Rudolph gör entré i köket. Köp din sättpotatis hos Klostra.se

Mer information
Artikelnummer A-114
Vikt 1 kg
Typ Sommar
Ekologisk Nej
Goda lagringsegenskaper Ja
Bra til Koka, fritera och ger ett gott mos.
Blomfärg (grund) Lila (violett)
Skalfärg Röd
Köttfärg Vit
Knölform Oval
Kokegenskap Mjölig
Odling

Potatis gillar soligt läge och lätta och väldränerade jordar. Sätt både tidiga och sena sorter så har du egen potatis under en längre tid.

Förgroning av sättpotatis ger tidigare och större skörd. Börja tre-fyra veckor före utplantering. Lägg sättpotatisarna på brickor eller i äggkartonger i ett ljust rum som helst inte är varmare än 8-15 grader. Förgroningen ger sättpotatisen möjlighet att utveckla groddar. Dessa bör bli 1-1,5 cm och knubbiga. Om du vill ha ännu bättre resultat ska du förgro på jord. Då utvecklar potatisen även rötter som du sedan lossar försiktigt när du ska plantera ut.

Plantera ut när jorden är 7-8 grader. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. Skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt.

Kupa upp jord runt plantan två gånger under sommaren för att undvika att potatisen utsätts för sol. Håll jämn fuktighet och gödsla endast sparsamt. Potatis är utsatt för många skadedjur och sjukdomar. Byt odlingsplats varje år och låt inte potatisen återkomma på samma plats förrän om tidigast fyra år. Tidiga sorter hinner du oftast skörda innan de angrips.

Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) 10 till 12 veckor
Skörd Tidig potatis skördar du när den är tillräckigt stor. Sen potatis skördas innan det blir kallt och den ska ha hunnit få ett hårt skal så att den tål vinterförvaring vilket händer två veckor efter att blasten vissnat ner. Skörda i soligt och torrt väder men skydda potatisen från sol.
Latinskt namn Solanum tuberosum
Planteringsdjup 5-8 cm
Plantavstånd 20-35 cm beroende av knölstorlek
Radavstånd 50-70 cm
Näring Mineraler och vitaminer.
Resistens mot bladmögel Medel
Nematodresistens Låg
Skorvresistens Hög
Resistens mot potatiskräfta Resistent
Skriv din egen recension
Du recenserar:Rudolph sättpotatis, sommar, 1 kg - NYHET 2022
Ditt omdöme
Inga frågor