basket search profile

Balkonglöss

Under mina vandringar på balkongen/terrassen lär jag mig hur varje planta förändras under tillväxten, hur bladen och blommorna ter sig i regn, blåst och i solsken. På så sätt upptäckter man avvikelser som uttorkning, löss eller dylikt.

I morse upptäckter jag gröna löss på paprikan. Jag misstänkte att det var nåt fel med paprikan eftersom bladen var så få och att det bara kommit en frukt än så länge. Men jag synade den i flera dagar utan att jag såg löss. Jag minns nu att det var plantan som fick växa till sig med en annan paprikaplanta. Jag delade på dem när det var dags för egen kruka. Det var nog misstaget eftersom det har blåst ordentligt den senaste månaden. Och nu har den löss. Såklart. 

Första åtgärd är daglig kraftig dusch och solitärplacering i den mån det går att hitta en plats åt den. Vanligtvis fungerar en kraftig dusch varje dag tills lössen försvinner. Det här är det positiva med vandring varje morgon då upptäcker man oftast lössen i tid:)

Andra åtgärden, om inte detta fungerar, använd grön såpa och vatten. En halv deciliter såpa till en liter vatten som man blandar i en duschflaska. Duscha sen på plantan och på jorden varje dag i en vecka. Låt den vila och håll koll på den. Upprepa samma sak om lössen envisas med att bo kvar hos plantan.Tillbaka