basket search profile

Balkongodling i säck - Monica berättar

Tack för det! Där står jag förvånad med en tjusig grön genomskinlig förpackning innehållande fem små välmående plantor. Två tomat, en gurka, en chilipeppar och en liten jordgubbsplanta. Trevlig present. Men hur ska det här gå?
Läser vägledande bruksanvisning. Första åtgärd, töm och dela mjölkförpackningar för omskolning av de små liven och så skaffa hem en säckplanteringsjord. Snart står plantorna i jord på fönsterbänken och myser, växer och utvecklar härligt rotsystem med hjälp av ständig vattning. Nu väntar vi på varmare väder.
Min balkong är inte så stor men solig. Dessvärre gör balkongen ovanpå att regn inte kommer plantorna tillgodo.

Dags för utplantering. På Plantagen hittar jag en bra svart planteringssäck (50 kronor). Handtag gör den lätt att flytta runt.. Vräker i jorden och bäddar ned plantorna enligt Klostras medföljande instruktion.
Nu gäller det att hänga med och vattna ordentligt. Tomatplantorna växer snabbt och behöver stöd i livet. Jag rekvirerar bambukäppar från en bror,binder upp plantorna och fäster med snören i fönsterhakarna. På femtevåningen blåser det ibland.
Ganska snabbt inser jag att jag inte kommer att bli självförsörjande på gurka (Majestosa). Jag var nog för ivrig. Ett par kalla nätter tar gurkplantan av daga. Den som redan fått gula blommor………….
Chili de cayenne kämpar på blommar och sätter små frukter som nu är både gröna och röda.
Jordgubbsplantan Toscana ser precis så ensam ut som den är där i skuggan av tomatplantorna som tar för sig av utrymmet. Längtar kanske efter sällskap. Dock piggar den upp mig med ett par rosa blommor. Har bara sett vita jordgubbsblommor tidigare. Men några jordgubbar blev det inte. Spännande att se om den övervintrar. Jordgubbar är ju fleråriga.
Känner att det är tomatodlare jag ska bli. Snart är tomatplantorna 1 1/2 meter höga. Jag tar bort tjuvar i bladvecken och knipsar bort en del av de kraftiga bladen så att solen ska komma åt klasarna av tomatkart.De är många. Radikalt toppar jag bägge plantorna som växer sig högre för varje dag. Växtkraften behövs till att mogna fram alla de befintliga tomaterna.
Lön för mödan. Nu plockar jag små Sun Gold-tomater . De ger fullkomliga smakexplosioner i munnen. Black Cherry tycks vara en senare sort. I gengäld ser de lite större ut och är härligt många. Måtte vi få sol och värme en tid till.
Jag är mycket nöjd med min första säsong som balkongodlare. När plantorna väl är på balkongen är det inte mycket jobb, bara kul attse hur det växer. Jag har inte gödslat extra. Trixet är att ordna med vattning. Tomater är väldigt törstiga. En ordentlig genomvattning i planteringssäcken höll tomaterna på gott humör nästan en vecka. Jag har varit bortrest längre än så. Ett par gånger har bladen slokat men piggnat till snabbt. En god granne har vattnat vid nödläge.
Nästa år ska jag satsa på fler sorters tomater. Nu går jag ut och plockar av några tomater. De går inte att motstå.
Hej då!
Monica Hörner

Tillbaka