basket search profile

Övervintra fleråriga plantor på balkongen

Snart är det dags att bygga bo till plantorna som kan övervintra på balkongen. Det är lite pyssligt men tar man en sak i taget så blir det bra. 

Det handlar verkligen om att skapa en boplats som håller när stormarna drar in och snön lägger sig som ett täcke över hela balkongen. Jag har skottat mig ut på balkongen i flera år. Så lyckligt lottad är den som har en balkong över sin egen som ger lite skydd. 

Huvudprincipen är att man ska använda stora krukor som man isolerar för att minimera risken för att plantan fryser ihjäl. Sen är det viktigt att det blir någon luftcirkulation i krukan och att jorden inte torkar helt eller ruttnar. Som du förstår nu så är det en bonus om alla plantor klarar sig men det är värt besväret. Det finns inget bättre än att se de små gröna kvistarna komma upp när vårsolen vaknat. Det är värt allt arbete.

Så här kan man göra:

Detta bör ske innan minusgraderna kommer.

  • Se över krukstorleken. Undvik att använda lerkrukor, de brukar spricka av kylan. Om plantorna redan är i krukor som de kan övervintra i så isolera dem utanpå med bubbelplast och juteväv, trasmattor eller dylikt. Annars finns det en specialkruka för ändamålet: Lindesbergskrukan. 
  • Om du ska plantera om till en större kruka-  använd plåt- eller plastkrukor med flera hål i botten och isolera väggarna inuti med t.ex. bubbelplast eller frigolit/juteväv. Det finns att köpa på t.ex. Clas Ohlson, emballageföretag. 
  • Du behöver ett balkongbord under vilket krukorna ska placeras. Krukorna bör stå på frigolitskivor som leder bort kylan. Lägg över en presenning Förankra med betongstenar eller med krukorna så det inte blåser in. 
  • Vänta med att stänga alla sidor tills minusgraderna är på väg. Annars kan de bli för varmt för plantorna.
  • Kontroller fuktigheten i jorden nån gång i månaden. Vattna vid behov.
  • När värmen kommer i mars/april så tar man ut krukorna ur sitt vinterbo. Behåll isoleringen som skydd mot solstrålarna. Jorden i krukorna ska "tina" långsamt. Låt inte krukorna stå i söderläge i början utan vänj dem succesivt vid värmen. Vattna något.

Lycka till med bobygget. 

Tillbaka