basket search profile

Balkongtur varje morgon

Sommarens blöta väder och kraftiga blåst gör det inte lätt för plantorna att växa på terrassen/balkongen. Ibland får man ställa ner balkonglådorna på golvet för att skydda dem, helt enkelt.

För att behålla tillväxt och undvika ohyra har vi bl.a följande tips:

Gör en daglig morgontur med en check-up av plantorna. Ju mer man lär känna dem desto snabbare ser man avvikelser. Titta på bladen och blommorna. Hänger bladen så ta en snabb titt på dess fram och baksida. Känn på jorden. Oftast är det något, en början till lössangrepp eller bara en torr jord. Balkongen är som en mikromiljö, jättevarmt och/eller jätteblåsigt. Då försvagas plantorna och blir mer benägna att få löss. Så nyp till lössen så fort du ser dem. Eller vattna om det är torrt.

Eftersom plantorna behöver regelbunden gödsling så kan det bli för mycket av något, speciellt i kombination med allt regn som inte har något slut. Det ser man främst på bladtillväxten på framförallt tomatplantorna. Om du tycker att dina tomatplantor har mer blad utan blommor/frukt än med så klipp bort en del av dem. De stjäl bara näring från plantan. Spara bladen med blommor/frukt så får du bättre skörd dvs fler mogna tomater. Men fortsätt gödsla, dock något mindre. Det gäller att hitta balansen:)

Tips på gödsel vid balkongodling är allt från gräsklipp om man har tillgång till det till ekologiska medel som finns i butiker med större sortiment. Gräsklippet lägger man ovanpå jorden i krukorna. Andra gödselmedel finns i flytande form och som pellets. Gödsla regelbundet så blir det en optimal skörd.

Luckra gärna jorden regelbundet med en liten handspade i den mån du kommer åt. Då växer det bättre. Vattningen gör att jorden blir kompakt och då får rötterna det svårare att växa och ta till sig näring.

Om du har funderingar på hur du skördar kryddor under sommaren så föreslår vi att du tittar på våra filmer som du finner under respektive krydda. 

Lycka till!

Tillbaka