basket search profile

Plantera och odla vitlök

Här kan du köpa Klostras sättlök till vitlök

Här kan du köpa Klostras övriga utsäde till matlök.

När är det dags att sätta vitlök?

Vitlök ska helst sättas på hösten men vi har ibland även vitlök som är för utplantering på våren. Bästa tiden är ca 2-4 veckor innan tjälen går i jord. Ett bra riktmärke är från mitten av oktober till slutet av november i mellersta Sverige (Mälardalen). I norr sätter vi den från september och i södra delarna av landet långt in i december. 

Vad är en bra sättlök?

Köp virusfri och testad vitlök. Det är viktigt att arbeta med friskt utsäde. Undvik att plantera lök köpt i matbutik - den har hanterats på ett sådant sätt att den kan tro att det är vår när du planterar och börja växa och den kan ha sjukdomar som gör att du inte kan odla vitlök på samma plats på 10-20 år.

Om du vill odla mycket vitlök så är det bästa att börja med friskt material för att sedan odla ditt eget utsäde – allt du behöver göra är att spara stora klyftor från stora lökar (det är viktigt att både klyftan och löken är stor) som du sedan planterar. Du tar alltid undan det finaste till nytt utsäde.

Odla vitlök

Vitlök vill ha mycket näring. Se till att jorden är välgödslad innan du planterar. Vitlöken klarar nästan vilken kyla som helst men den klarar inte att stå i vatten. Jorden måste alltså vara väldränerad på djupet. Vitlöken trivs därför bra i pallkrage och i upphöjda bäddar. Det är oftast ingen fara om det tittar upp några gröna skott redan under hösten. 

Plantera vitlök

Plantera varje klyfta med rotändan ner och med 15-20 cm avstånd mellan klyftorna och på 5 cm djup. 

Vidare odling av vitlök

När jordtemperaturen är den rätta rotar sig vitlök snabbt. Rotningen under hösten är viktig. Sedan är det dags för vintervila under vilken och det är här löken förbereder sig för att bilda klyftor och att växa.

Var noga med att resna ogräs så att vitlöken slipper konkurrens. Rensa försiktigt - gärna för hand. I aprll-maj kan du ge extra gödning. Åke Truedsson, som bör kunna utnämnas till Sveriges vitlökskung, ger hönspellets och vedaska. 

Vattning krävs endast vid långvarig torka. 

Skörda vitlök

Det är viktigt att skörda vitlöken i tid. När det är beror på sort - om det är en tidig eller sen vitlök. Men från cirka 10 juli kan du vara förberedd. Du vet att det är dags när blasten börjar torka/gulna i toppen. Om du väntar för länge så släpper skalet runt löken. Det påverkar både utseende, hållbarhet och lökens hälsa. 

Du kan skörda vitlök som liten ( ca 3 cm stor lök) och med grön blast redan tidigt på sommaren. Men ta inte blasten från den lök som du vill ska växa sig stor även om det kan vara frestande. Löken behöver sin blast för att växa. 

Förvara vitlök

Häng upp på tork någonstans där det är torrt. När blasten är helt torr så är det dags att fläta löken (om blasten är flätbar) eller, om du inte vill eller kan fläta, så klipper du av blasten ca 3 cm ovanför löken. Förvara i vitlöken tort och mörkt. 

Odla vitlök inomhus

Visst går det att odla inomhus. Du får då njuta av blasten som är smakar milt av vitlök men du får ingen lök. Sätt två klyftor i en kruka av mellanstorlek och ställ soligt. Du kan sätta nya klyftor när de gamla inte längre orkar producera. 

Odla vitlök i kruka utomhus

Sätt i en vid och djup kruka. Ställ antingen i ett soligt fönster eller på ett varmt, skyddat och soligt läge på balkong eller terass. Låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Ge gödsel (flytande) ungefär var 14:e dag. Skörda enligt nedan. Du kommer inte få lika stor vitlök som vid frilandsodling men de blir lika goda. 

God odling!
 
Tillbaka