basket search profile

Höstsådd av grönsaksfröer

Här kan du köpa Klostras fröer för höstsådd och vårskörd

Många grönsaker kan sås på hösten - oktober i norr och november i söder.  Fröerna vilar under vintern och gror sedan när vårsolen börjar värma. Egentligen innebär denna metod bara att vi imiterar växtens naturliga sätt att föröka sig. Den producerar fröer på sensommaren och hösten, fröer som sedan ligger på marken och väntar in våren. De flesta fröer gror inte så lätt på hösten utan väntar in våren. Bäst resultat får man inte sällan i de nordliga delarna där marken är frusen utan perioder av tina. Fördelen för dig som odlare är tidigare skörd och att du kan göra en del av vårarbetet redan under den lite lugnare hösten. 

Hur du förbereder höstsådd av fröer

Bearbeta jorden och rensa ogräs (det är mycket svårare att göra på våren när marken är frusen). Vattna igenom jorden före sådd. 

Vilka växter kan man så på hösten?

Asiatiska kålväxter och plocksallat kan sås i växthus i september och skörda tidigt på våren innan växthusen behövs till annat. På friland kan du så salladslök för ritktigt tidig skörd. Naturligtvis även vitlök. 

Oktober

Höstså morot, palsternacka, haverrot, svartrot, persilja (blad och rot), dill, sallat och mållor (spenat) i oktober i norr och november i söder. 

Höstså morötter

Morotsfrön tar lång tid på sig att gro vilket gör morötter utmärkt för höstsådd. Så sent på hösten innan frosten anlänt. Morötterna börjar spira lång innan jorden går att bearbeta. En tidig sort kan ge nästan en månad tidigare skörd. För senare sorter blir tidsvinsten inte riktigt lika stor. 

Höstså palsternacka

Liksom moroten tar palsternacksfröer god tid på sig att gro och de kan med fördel höstsås och även dessa så sent som möjligt på hösten.

Höstså piplök och salladslök

Piplök, Allium fistulosum och salladslök, Allium cepa ska sås i i september. Piplöken är den ursprungliga av de två och vinterlöken, som den då hette, var mycket vanlig under 1700- och 1800-talet i svenska trädgårdar tack vare sin härdighet.

Höstså persilja

Kan sås riktigt sent på hösten. 

Höstsådd av sallat, Lactuca sativa

Höstså så sent som möjligt. Du vill inte ha plantor på hösten och sallatsfrön kan gro redan vid 3–4°C.

Höstsådd av rotpersilja/persiljerot

Fröna gror långsamt. Både roten och blad kan ätas (bladen som bladpersilja).

Höstså spenat, Spinacia oleracea

Du kan så ganska tidigt på hösten och täcka med halm. På så sätt får du supertidig vårskörd av härlig spenat. 

Höstså rädisa

Kan sås sent på sommaren och en bra bit in på hösten för höstskörd. Senare under hösten i växthus. Utvecklingstiden varierar med årstiden. Vid odling i växthus tar det i november 80-90 dagar från sådd till skördefärdig planta, i januar i 50-60 dagar och i mars 30-40 dagar.

Höstså rädisa

Kan sås sent på sommaren och en bra bit in på hösten för höstskörd. Senare under hösten i växthus. Utvecklingstiden varierar med årstiden. Vid odling i växthus tar det i november 80-90 dagar från sådd till skördefärdig planta, i januar i 50-60 dagar och i mars 30-40 dagar.

Höstså dill

Dill smakar när bladen är små. Så på hösten och skörda extra tidigt som vårprimör. Tillsätt gärna lite benmjöl. När det gäller höstsådd är en utpräglad bladdill bra. Sorten ’Tetra’ sägs vara den mest snabbväxande. 

Tillbaka