basket search profile

Odla amaryllis

 

Här hittar du Klostra sortiment av amaryllislökar och jullökar

 

Om amaryllis

Amaryllis härstammar från den sydamerikanske kontinenten och är därför redo att blomma mitt i vintern hos oss, dvs på sin egentliga sommartid. Amaryllis latinska namn är Hippeastrum vilket betyder Riddarstjärna om man översätter det direkt. Hippeus betyder riddare och Astrum betyder stjärna! Namnet Riddarstjärna användes mer förr i tiden men existerar fortfarande i vissa sammanhang. 

Amaryllis, och särskilt då den klassiska röda, har länge setts som en julblomma, men idag finns det många sorter och färger så du kan hitta passande sorter att odla hela vintern och våren.

Om du är ute efter en amaryllis som skall blomma till jul så skall du välja en värmebehandlad lök och plantera den i mitten av november. Det tar ofta 6-8 veckor från det att du väcker en lök till att den blommar.

Hur du planterar dina amaryllislökar

När du skall plantera amaryllislökar, ta försiktigt bort det yttersta lökskiktet och sätt lökens rötter i ett glas med vatten över natten. Var noga med att endast rötterna täcks av vattnet, för mycket vatten gör att löken riskerar att ruttna.

Använd en stabil kruka som är bara lite större än amaryllislöken (bredden av två fingrar mellan krukans kant och löken är bra) är att föredra eftersom en amaryllis ofta blir lång och kan bli lite ranglig med för liten kruka. Använd också gärna en kruka med fat eftersom löken inte skall vattnas uppifrån.

Lägg gärna lite lecakulor i botten av krukan och fyll sedan på med blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt. Halva löken ungefär skall sticka upp ur jorden. Ställ sedan krukan med den nyplanterade löken mörkt och varmt.

När du ser blomstängeln sticka upp kan du börja vattna men var sparsam med vattningen hela tiden för att inte gynna mer blad än blommor. Du kan själv faktiskt påverka hastigheten i tillväxten genom att antingen ställa löken svalt eller med mer värme.

När en amaryllis blommar bör den stå lite svalare än under uppdrivningen. När den blommat klart kan du med fördel skära bort stängeln eftersom det kan finnas fler stänglar på gång och dessutom så drar den gamla stängeln näring från amaryllislöken.

Amaryllislöken efter blomning

När blomman vissnat ner och näringen gått tillbaka i löken så klipper du ner stängeln/stänglarna och fortsätter att vattna som vilken krukväxt som helst. Ställ gärna ut på sommaren - i kruka eller rabatt. När den blommar nästa gång varierar. Den måste övervintra inomhus igen så om du vill ha fortsatt glädje av löken så är det dags att ta in i god tid före frosten. Sluta vattna och låt hela växten torka ner. Sen kan du prova igen ca 8 veckor innan jul eller vänta till våren. Tänk på att den grunden är inställd på att blomma vid jul hos oss (sommar på södra halvklotet).

 

God odling önskar Klostra.se!

Tillbaka