basket search profile

Lyckas med dahlior och dahliaknölar

 
Vi rekommenderar förodling av dahliaknölar för tidigare blomning - börja i mars-april. Ju högre växtzon desto tidigare. 
 
  1. Använd krukor som rymmer cirka 20 liter. Hål i botten ger god dränering. 
  2. Fyll med blomjord eller planteringsjord uppblandad med torv
  3. Lägg ner dahliaknölen med den sida med flest "ögon" uppåt. Fyll på med några centimeter jord. 
  4. Ställ ljust och svalt - optimal temperatur är 15 grader. 
  5. Vattna försiktigt tills du ser att skotten börjat växa.
  6. Sköt som en vanlig krukväxt
  7. Avhärda (vänj gradvis över ca en vecka vid sol, vind och temperatur) före utplantering som sker efter sista nattfrosten. 

Fler odlingsråd hittar du nedan.  

Här hittar du hela Klostras sortiment av dahliaknölar

 

Dahlia Lilac Shadow, dahliaknölar

Dahlior är ganska anspråkslösa och erbjuder ett enkelt sätt att få en härligt blommande och prunkande sommar- och sensommarträdgård. 

 

Odla dahlior i kruka

Välj gärna någon av de lägre dahliorna eller förbered stöd till högre plantor. Plantera direkt i det kärl där de ska växa. Använd välgödslad urnjord i botten och såjord upptil. Vattna och gödsla regelbundet. 

Utplantering av dahliaknölar och dahliaplantor

Avhärda dahliaplantan dvs. vänj vid temperatur, vind och sol gradvis under ca en veckas tid. Plantera ut såväl planta som knöl efter sista nattfrosten.

Toppa dina dahlior

Du kan toppa plantan vid 15 cm för att få en mer välförgrenad växt med fler blommande stjälkar. 

Odlingsläge och jordmån för dahlior

Välgödslad och väldränerad trädgårdsjord i soligt läge eller halvskugga. Vissa anser att några timmars skugga markant förlänger dahlians blomning. 

När dina dahlior blommar

Gödsla och vattna regelbundet - tänk på att dahlior växer och blommar intensivt. Ta bort överblommande blommor. Du kan även ta bort knoppar för att få färre men större blommor. Glöm inte att njuta och ta in till snitt! Dahlian är en fantastisk snittblomma. Upphör med gödslingen i september så att dahliaplantan kan börja förbereda vintervilan. 

Förökning av dahlior

Du kan föröka dina dahlior genom att dela (stora knölar), genom att ta sticklingar eller genom att ta frö. Dahlior är inte fröäkta så om du sår egna fröer blir inte din nya plantan identisk med föräldern. 

Vinterförvaring av dahliaknölar

Dahlior klarar inte den svenska vintern. I september efter första frostnätterna är det dags att gräva upp knölarna, skaka av överskottsjord, skär bort gamla knölar och tunna rötter då båda kan orsaka uttorkning eller att knölen ruttnar och förvara sedan torrt, svalt men gärna lite luftigt. Nedbäddade i sågspån (från t.ex en djuraffär) i en skokartong kan vara det allra bäst sättet. Tänk på att märka knölarna så att du till våren vet vad du ska plantera var. Titta till knölarna några gånger under vintern för att säkerställa att du inte fått mögelangrepp. Ta bort eventuellt mögel eller delar som känns svampiga. Ge dahliaknölarna en lätt dusch om de ser allt för torra ut. 

Tillbaka