basket search profile

Potatis - en nyttig, vacker och varierande knöl

Jag gillar potatis! Den är supernyttig, den gillar att odlas här hos oss och den är god - speciellt när min mamma har kokat den. Hon har liksom aldrig tappat respekten för knölen utan behandlar den som den viktiga basföda den länge varit på våra breddgrader. Hon skalar fint, saltar rejält och lägger ner samt plockar upp i precis rätt ögonblick. Och just detta, att behandla de skatter vi har med respekt, tycker jag Svensk Potatis ger uttryck för med sin potatisprovning. Numera smakar potatis inte längre potatis utan jordnöt, kikärta, solroskärna, smör eller syrlig paprika för att nämna några.

Potatisens renässans uttrycks också i det faktum att vi inte längre odlar potatis. Vi odlar Amadine, Maris Peer eller Orla. Vi sätter Rosara på förgrodd i kruka i april för att få egen färskpotatis till midsommar. När jorden är +8 grader gräver vi ner Casablanca för en tidig skörd, Anya för att njuta till sommaren och Sarpo Mira för att skämma bort oss själva med egen potatis till hösten och vintern. Och på så sätt så får vi både fasta och mjöliga, runda och ovala, gula, vita och röda skal och creme, gul och vitt kött.

Vår favoritknöl är full av vitaminer och fibrer. Om du njuter den med skal får du i dig fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Det finns forskning som pekar mot att ämnen i potatisen stimulerar serotoninnivån i våra hjärnor vilket är viktigt för att vi ska må bra.

Tillbaka