basket search profile

Vad gör man med de fleråriga plantorna på balkongen?

I slutet av augusti brukar jag börja med förberedelserna inför hösten. På balkongen har jag ett 20-tal krukor och kärl med bl.a jordgubbar, chili och kryddor som är fleråriga. De ettåriga plantorna tar jag bort allteftersom. Jag hackar ner dem i komposten på kolonilotten. Vanligtvis brukar jag cykla till kolonilotten med allting men denna sommar fick jag blodad tand då jag flyttade köksträdgården till min balkong så nu har jag andra lösningar för de fleråriga.

Kryddorna kommer jag att ta in allteftersom. Först tar jag in de ettåriga som t.ex. basilikan därefter de fleråriga. Det är kylan som avgör. Det är en dröm att ha färska kryddor året om och detta år ska jag se hur de klarar sig i den torra inomhusmiljön. Om man föredrar att ha dem i vinterkruka på balkongen så fungerar det också. Det gäller att isolera krukan som de redan är i eller plantera kryddorna i en vinterkruka. 

Både chili de Cayenne och chili Apache ska jag ta in för övervintring i lägenheten. Det ska bli ett testår. De får komma in vilken dag som helst.

Toscanajordgubbarna ska jag bädda in i en vinterkruka och ha kvar på balkongen. De blommar och ger fortfarande bär. Jag kommer att klippa bort revorna och plantera dessa i en liten kruka och ge bort som present till någon trädgårdsinnehavare. En fin septemberpresent. 

Om du har Rügensmultron så kan de också övervintra i en vinterkruka på balkongen på samma sätt som de andra fleråriga plantorna. 

Skriv gärna vad du tycker om de plantor du odlat under sommaren. Gå in på recensioner på respektive planta i butiken. 

Tillbaka