basket search profile

Elefantvitlök - hel sättlök Vitlök

Elefantvitlöken har en mild smak av vitlök. Den passar all matlagning och är underbar att ugnsbaka och grilla. Stora lökar på ca 120-150 gram med 4-7 stycken stora klyftor. 

265,00 kr
Slut (inventeras)
94
Beställningsbara: Juli - Mars
Leverans: September - Mars

Elefantvitlöken är egentligen närmare släkt med purjolöken än med vitlök. Det är en perenn lökväxt som växer vild i Balkan och blommar med vackra, rosa, alliumliknande blommor på sensommaren. Blommorna blir uppåt en meter höga. 

 

Lökarna kan väga mellan 150 och 300 gram. Antalet klyftor kan variera från 4 till 7 stycken. 

 

Mer Information
Artikelnummer F-302
Tillverkningsland Litauen
Antal: 1 st hel sättlök
Storlek ca 200 gram
Klyftor per lök (ca) 4-7
Odling

Du planterar klyftor på hösten och skördar på våren. Plantera klyftor med 20 cm plantavstånd och 30-40 cm radavstånd. Plantera 5 cm djupt med platta delen neråt. Jorden ska vara väldränerad och gärna mullrik. Om jorden är någorlunda näringsrik räcker gräsklipp som gödsel, annars bör du bättra på jorden när löken börjar skjuta skott. Håll fuktigt - lökar gillar inte torka men heller inte att stå i vatten. 

Plantera innan tjälen gått i jorden så att den hinner rota sig men inte så tidigt att den hinner börja gro. Detta innebär från september i norr till november i söder. 

Odlar du längre norrut än ungefär zon 4 så behöver du skydda med ex odlingstunnel. 

Plantera i soligt läge. 

Elefantvitlöken är perenn och kan lämnas kvar i jorden för skörd nästa år. Du kan föröka genom att ta tillvara groddlökarna som bildas vid moderlöken. 

Elefantvitlöken kan skördas och ätas färska från juni eller skördas mer mogna i juli-augusti (direkt när blasten börjat gulna/torka i toppen). Klipp av några cm av blasten och torka lökarna varmt och soligt. De kan lagras även om de inte heller lika bra som vitlök. 

 

 

Ekologisk Nej
Planteringsdjup 5 cm djupt
Växtzon, perenner C: Härdig i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge
Plantavstånd 20 cm
Läge Sol
Odlingsläge Sol
Latinskt namn Allium
Svårighetsgrad Enkel
Skriv din egen recension
Du recenserar:Elefantvitlök - hel sättlök
Ditt omdöme
Inga frågor