basket search profile

Elitplantstationen

Bergnepeta Linghem, Grönt kulturarv® Perenner (planta Ø ≤8 cm)

Tålig perenn med små blålila blommor. Har en lång blomningstid och älskas av fjärilar. Grågrönt, doftande bladverk. Blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt.
49,00 kr
Slut för säsongen
1
Tålig perenn med små blålila blommor. Har en lång blomningstid och älskas av fjärilar. Grågrönt, doftande bladverk. Blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt. Historia: Bergnepetan är insamlad i Tyresö, vid ett brunt hus med gröna dörrar och en tomt som sluttar brant ner mot vattnet. Huset var från början en sportstuga och stod inflyttningsklart 1938. Den byggdes av Aases föräldrar och Aase minns att när hon var barn cyklade familjen från hemmet i Stockholm ut till stugan. När trädgården skulle börja planteras i slutet av 1930-talet köptes rosorna till den stora rabatten framför huset i en handelsträdgård, men alla andra växter i trädgården fick familjen av grannar, vänner och släktingar. Bergnepetan fick Aases mamma Margit från sitt föräldrahem Udala utanför Linghem i Östergötland. Föräldrahemmet var ett litet hus byggt 1917 av Aases mormors föräldrar. Hur gammal nepetan är vet vi inte, men säkert är i alla fall att den stod i Linghem 1938 när Aases mamma hämtade en delning av den till det nybyggda huset i Tyresö. Samtidigt fick hon också delningar av en stormhatt och en malva. Nepetan planterade hon i en rabatt vid stugans östra gavel och där har den vuxit i alla år och slängt sina blålila blommor över rabattens stenkant. Med åren har den också fått flytta ut i fler rabatter i trädgården. Insamlad: Tyresö, Södermanland.
Mer Information
Artikelnummer E-802
Tillverkare Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Blåviolett
Latinskt namn Nepeta racemosa 'Linghem'
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Plantans ålder Fjolårsplanta som såtts/förökats våren året innan
Årighet Perenn
Växtzon, perenner C: Härdig i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge
Växthöjd 30-40 cm
Odlingsläge Sol
Blomning maj, juni
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling Soligt och väldränerat läge. Om plantorna klipps tillbaka efter blomning återkommer den med fler flor.
Naturlika planteringar Nej
Skriv din egen recension
Du recenserar:Bergnepeta Linghem, Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor