Eco Grow
Italiensk Rucola Wild KRAV fröer Grönsaksfröer
Italiensk Rucola Wild är lättodlad och snabbväxande som växer långsammare. Har mildare och mindre blad. Går i blom senare än traditionell rucolasallat.
Italiensk Rucola Wild är lättodlad och snabbväxande som växer långsammare. Har mildare och mindre blad. Går i blom senare än traditionell rucolasallat. Bildar enskilda blad som skördas efterhand. Välkommen att handla dina fröer på nätet hos Klostra.se
Artikelnummer | Q-149 |
---|---|
Tillverkningsland | Sverige |
Varumärke | Eco Grow |
Latinskt namn | diplotaxis tenuifolia |
Fröportion | 400 frön |
Sådd | Så fröna direkt på växtplatsen när jorden reder sig, vattna före sådd och håll jorden fuktig under groning. Så med två veckors mellanrum för att ha tillgång till färsk ruccola hela sommaren. Vattna rikligt för att undvika beska. Plocka bort blomstänglar för längre skördeperiod. |
Så f.r.o.m | April |
Grotid (dagar) | 3-5 dagar |
sådjup | 0,5 -1 cm |
Plantavstånd | 5 cm |
Odlingsläge | Sol/halvskugga |
Odling | Sallat ska växa snabbt och jämnt och då är en jämn fuktighet viktigt. Sallat är inte så näringskrävande, gödsla en eller ett fåtal gånger under säsongen. Luckra jorden. Plantera plantor med 15 cm avstånd för regelbunden skörd som bladsallat. Sallat går utmärkt att odla mellan högre grönsaker som har en längre odlingsperiod såsom broccoli, brysselkål, bönor, tomater, paprika osv. Sallat hjälper sin granne genom att hålla den omgivande jorden fuktig och sval. De högre växterna växer, i sin tur, ger den nödvändiga skuggan som sallat behöver under de varmare sommardagarna. Sallat behöver en bra, fukthållande jord fri från ogräs. Skydda ung sallad från hungriga fåglar med fiberduk eller hönsnät. Sniglar kan också vara ett problem kring unga plantor. Det finns många miljövänliga sätt att kontrollera sniglar, till exempel öl-fällor, sågspån eller äggskalshinder och kopparband. För att maximera sallads blads produktion gör upphöjda bäddar för sallaten. De upphöjda bäddarna värms upp snabbare än den omgivande marken och ger dig en tidigare skörd på våren och en längre skörd på hösten. Nyckeln till en framgångsrik sallatsproduktion är att leverera måttligt men nästan konstant med vatten. Särskilt när det är som varmast. Om det inte är regelbunden nederbörd måste sallat vattnas på djupet minst en gång i veckan. |
Skörd | Plocka bort blomstänglar för längre skördeperiod. |
Skördeklar | Tidig |
Skörd | Juni |
Växthöjd | 10-20 cm |
Svårighetsgrad | Enkel |
Ekologisk | Ja |
KRAV-märkt | Ja |
Kort om odling | Sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan sås i omgångar för god tillgång hela sommaren. Gallringsskörda till 15 cm. Vattna rikligt för mildare smak. Plocka bort blomstänglar för längre skördeperiod. Kan även krukodlas inomhus. |
Plantvård och plantering | För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Sallatsplantor gillar inte inomhusklimatet och vill ut direkt till svalka och fukt. Om du är rädd för nattfrost - täck plantorna med fiberduk. Om du ändå väljer att ha dem inomhus ett tag - ställ dina plantor svalt och var flitig med blomsprutan. Detta innebär också att sallat helst odlas vår och höst. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. |
Förvaring | Fröer förvaras torrt, mörkt och svalt. |