basket search profile

Elitplantstationen

Havtorn Balsgård Lotta® E (hon-planta) - elitplanta Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk. Får dekorativa, vitaminrika, gulorange bär på sensommaren. Lotta® E är den sötaste havtornsorten och ger riklig skörd. Trivs i ljusa lägen på de flesta jordar. Medelstora ganska täta buskar.
145,00 kr
Slut för säsongen
5
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk. Får dekorativa, vitaminrika, gulorange bär på sensommaren. Lotta® E är den sötaste havtornsorten och ger riklig skörd. Trivs i ljusa lägen på de flesta jordar. Medelstora ganska täta buskar. Skjuter rotskott.Ger rikligt med orangefärgade, avlånga bär med korta skaft vilket ger mer lättplockade bär än andra sorter. Sötare bär än hos t ex ’Julia’.Friskt, grågrönt bladverk med stort prydnadsvärde. Relativt få men sylvassa tornar.

Havtorn är skildkönad, för bär krävs både han- och honplantor. Passar bra tillsammans med hansorten Svenne® E.

Svensk förädling från SLU/Balsgård.

E-merit: Lotta har skaftförsedda bär som är betydligt enklare att plocka för hand. Bären är betydligt sötare än hos t ex ’Julia’.

Urval bland fröplantor från fri pollinering på Balsgård/SLU.

Vitaminrika bär, särskilt vitamin C.Sortskyddad, får ej förökas utan tillstånd.

Mer Information
Artikelnummer E-997
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Elitplantstationen
Latinskt namn Hippophae rhamnoides
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantvård och plantering Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus. Havtorn trivs bäst i full sol i väldränerad, sandig och kalkhaltig jord och är mycket vindtålig. Man bör undvika kväverika gödselmedel vid årlig underhållsgödsling. Planteringsplatsen kan grundgödslas med så kallad bärgödsel eller PK (= höstgödsel) som inte innehåller så mycket kväve. Att kalka då och då är viktigt för att hjälpa växten. Med tanke på att han-plantan är mest till för att befrukta hon-plantan så placeringen nerprioriteras före honplantorna. Det krävs minst en (1) hanplanta per fem (5) honplantor.
Växtzon Zon 4
Växthöjd 250 - 300 cm
Plantavstånd Plantavstånd minst 1,25-1,5 m.
Odlingsläge Sol
Odling

Honklon. För att få bär måste den pollineras av hanplanta, lämpligen Svenne. Havtorn kan planteras både vår och höst. Det är viktigt att vattna väl under och en tid efter planteringen Nyplanterade buskar är mycket känsliga mot uttorkning. En väletablerad buske klarar torka tämligen bra.

Skörd Augusti
Skördeklar Medeltidig
Frukt/bärstorlek Medelstora och fasta
Skördemängd Rikbärande
Smak Söt
Näring C-vitamin
Föryngring Om en vuxen buske beskärs hårt kan den dö, beskärning ska därför göras på så ung ved som möjligt. Havtorn behöver inte så mycket beskärning. Ta bort ev. skadade grenar och begränsa höjden vid behov, men annars är de ganska underhållsfria. När busken bliv
Skriv din egen recension
Du recenserar:Havtorn Balsgård Lotta® E (hon-planta) - elitplanta
Ditt omdöme
Inga frågor