basket search profile

Elitplantstationen

Ros Svea, rotäkta rosplanta EPS, Grönt kulturarv® Rosplantor (Ø 8 cm)

Ros Svea är nära besläktad med den ros som sedan 1980-talet bär namnet ’Minette’, nordisk ros, och är sannolikt en mutant av ros Minette. Blomknopparna är dekorativa, spetsiga och 2–3 cm långa i stadiet när kronbladen börjar utvecklas. Blombottnen är svagt urnformad till nära klotrund och tätt glandelhårig. Foderbladen är långa och sammanhållna i spetsarna i det unga knoppstadiet.
125,00 kr
Slut för säsongen
2

Ros Svea är nära besläktad med den ros som sedan 1980-talet bär namnet ’Minette’, nordisk ros, och är sannolikt en mutant av  ros Minette. Blomknopparna är dekorativa, spetsiga och 2–3 cm långa i stadiet när kronbladen börjar utvecklas. Blombottnen är svagt urnformad till nära klotrund och tätt glandelhårig. Foderbladen är långa och sammanhållna i spetsarna i det unga knoppstadiet. 

Buskarna, som ibland blir över 2 m höga och lika breda, blir ofta täta med bågböjda grenar. Bladen är tämligen ljust gröna till gröna och har småblad som är karaktäristiskt rundade. 

Kraftiga blomskott ger ett tiotal blommor, som ofta är 8–11 cm i diameter, halvfyllda och grunt skålformade till flata. Några av kronbladen kan vara rudimentära. Blomfärgen är lysande rosa, ibland mörkt rosa, och den bleknar till ljust rosa. Doften är starkt väldoftande med inslag av kryddnejlika. De talrika nyponen är brett päronformade, ofta 2–2,5 cm långa och mörkt orangeröda till röda. 

Frisk, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Härdigheten är inte prövad, men den borde utan vidare klara zon 5, troligen zon 6 och kanske t.o.m. zon 7.

Vid två tillfällen har busken i provodlingen skjutit sidogrenar som utvecklat tätt fyllda blommor som morfologiskt är identiska med blommorna hos ’Minette’. ’Svea’ är således en inte fullt stabil sort. På fyndplatsen har ägarna inte någonsin iakttagit blommor som är tätt fyllda. 

Ros Svea är den av POMs fynd som har lägst antal kronblad, i regel 10–16. Inte vid något tillfälle har POM noterat att blomknoppar av ’Svea’ ruttnat i samband med regn. 

Ros Svea har påträffats på endast en växtplats, i en trädgård i Lidköping. Trädgårdens ägare fick rosen av sin far som bodde i Hjo. Fadern i sin tur fick den av sin moster som bodde på Villa Haga i utkanten av Hjo. Mostern planterade den i sin trädgård någon gång på 1930- eller 1940-talet. Varifrån mostern fick plantan är okänt. ’Svea’ finns inte kvar i någon av trädgårdarna i Hjo där den odlats tidigare. 

 

Mer Information
Artikelnummer E-938
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Rostyp Busk
Rotäkta Ja
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling Ska främst odlas som solitär, i mindre sortegna eller sammansatta grupper och bildar också vackra låga häckar. Är för gruppen förhållandevis frisk.
Latinskt namn damascenerros rosa
Planthöjd Höjd 0,8 -1,2 meter.
Odlingsläge Sol/halvskugga
Svårighetsgrad Enkel
Doftstyrka Medium
Växtzon Zon 4
Blomning Blomning riklig, från omkring midsommar till mitten av juli i de varmaste delarna av Sverige.
Skriv din egen recension
Du recenserar:Ros Svea, rotäkta rosplanta EPS, Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor