basket search profile

Elitplantstationen

Svarthallon Munger, hallonplantor, EPS-planta Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

Svarthallon är en spännande släkting till hallon och björnbär. Odlas kommersiellt i Nordamerika. Svarta, klotrunda bär som mognar samtidigt som sommarhallon. Har en god kryddig och söt smak. Bären är mindre och sötare än vanliga hallon och är mörka nästan svarta med en blådaggig yta. 

 

 

 

 

85,00 kr
Slut för säsongen
1
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Svarthallon är en spännande släkting till hallon och björnbär. Odlas kommersiellt i Nordamerika. Svarta, klotrunda bär som mognar samtidigt som sommarhallon. Har en god kryddig och söt smak. Bären är mindre och sötare än vanliga hallon och är mörka nästan svarta med en blådaggig yta. Ger bär på fjolårsskott precis som hallon. Bären är mogna då de släpper lätt från busken. Snabbväxande och har ett kraftigt växtsätt med långa skott. Passar utmärkt att göra sylt och likör. 

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen.

E-planta är en kvalitetsmärkning för svenskodlade buskar och träd utvalda för svenskt klimat. Även virusfria (=certifierade) fruktträd och bärväxter säljs under denna beteckning. Väljer du E-märkta växter får du friska, pålitliga och odlingsvärda plantor som klarar vårt ofta tuffa svenska klimat år efter år.

Mer Information
Artikelnummer E-905
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Latinskt namn rubus occidentalis
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantvård och plantering Planteras på samma sätt som hallon. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus. Plantera inte där det tidigare vuxit hallon. Rötterna ska planteras grunt och jorden ska vara fuktig efter planteringen. Mullrik, väldränerad och kalkfattig jord. I radens ändar placeras störar, mellan dessa spänns trådar som skotten kan bindas mot. Med barkduk och täckmaterial mellan raderna blir hallonlandet lättare att hålla rent från ogräs.
Växtzon Zon 3
Växthöjd 3-4 meter
Plantavstånd 40 cm Radavstånd 1,5-2 meter
Odlingsläge Sol/halvskugga
Odling

Sol och väldränerad/näringsrik jord gynnar god skörd. Vattna/gödsla vid behov. Undvik jordar med hög kalkhalt. Är flerårig som skjuter nya skott varje år. Blommar andra året, varefter skotten dör. Beskär kraftigt efter skörden. Gör gärna detta  direkt efter skörd. Ger bär på fjolårsskotten. Klipp därför ner till ca 1.5 m. Beskär alla grenar som redan burit frukt. Binds med fördel upp mot en solig vägg eller spaljé då skotten blir mycket långa och är taggiga.

Anlägg landet en bit ifrån övriga kökslandet eftersom de sprider sig med rotskott. Rötterna ska planteras grunt och att jorden ska vara fuktig efter planteringen. Mullrik, väldränerad och kalkfattig jord. 

Skörd Juli
Smak Kryddig söt smak
Skriv din egen recension
Du recenserar:Svarthallon Munger, hallonplantor, EPS-planta
Ditt omdöme
Inga frågor