basket search profile

Elitplantstationen

Taggtrådsros Kärnan, rotäkta rosplanta EPS, Grönt Kulturarv® - NYHET 2024 Rosplantor (Ø 8 cm)

Rotäkta taggtrådsros 'Kärnan' är en storvuxen buskros. Blommar med enkla, skålformade, vita blommor med fem kronblad. Grönt bladverk, mörkare på ovansidan och på undersidan ljusare grönt. Spektakulära stora, vingade, röda taggar. Mycket riklig blomning från slutet av maj - juni i landets varmare delar. Få nypon, svag till medelstark doft. 

119,00 kr
Slut för säsongen

Rotäkta taggtrådsros 'Kärnan' är en storvuxen buskros. Blommar med enkla, skålformade, vita blommor med fem kronblad. Grönt bladverk, mörkare på ovansidan och på undersidan ljusare grönt. Spektakulära stora, vingade, röda taggar. Mycket riklig blomning från slutet av maj - juni i landets varmare delar. Få nypon, svag till medelstark doft. Trivs bäst i soligt läge. Lämplig för parkmiljö. 

Rosen är namngiven efter fyndplatsen 'Kärnan' rosenträdgård vid det kvarvarande tornet efter det medeltida försvarsverket i Helsingborg. Rosen är vackrast som solitär där dess tidiga blomning och vackra röda vingade taggar kommer till sin rätt, men kan också användas i buskage eller som friväxande hög häck. Sorten är antingen en mutation av Rosa x pteragonis, taggtrådsros, eller en hybrid där denna ingår. Taggtrådsros omtalades första gången i Sverige 1939 och salufördes mellan 1944 och 1960 av sex svenska plantskolor.

Höjd och bredd: ca 2,5 meter

Zon 1-6 

Mer Information
Artikelnummer E-787
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Vit (ljus)
Krukstorlek ca 8 cm
Plantans ålder Fjolårsplanta som såtts/förökats våren året innan
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Rotäkta Ja
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

 Håll jorden lucker och vattna när det är torrt. Vänta med gödsel till våren, året efter planteringen. Sorten kan utvecklas tillfredställande på sandiga jordar och utsatta lägen. Men är en fördel att odla på soliga växtplatser med näringsrik och väldränerad jord. Den ska beskäras och skötas som engångblommande gammaldags buskrosor eller klätterrosor.

Latinskt namn Rosa x pteragonis
Plantbredd 250 cm
Plantavstånd 1,5 meter
Odlingsläge Sol
Doftstyrka Medium
Växtzon Zon 6
Skriv din egen recension
Du recenserar:Taggtrådsros Kärnan, rotäkta rosplanta EPS, Grönt Kulturarv® - NYHET 2024
Ditt omdöme
Inga frågor