basket search profile

Odla potatis i kruka - egen potatis till midsommar

Potatiskruka Potato Pot

Drömmer du om egen färskpotatis till midsommar?

Då ska du läsa vidare här!


Börja redan i mars! Välj gärna en tidig sort så får du dina raringar tidigt. Låt potatisen förgro på ett ljust och svalt ställe i exempelvis en äggkartong. När du har fina groddar (knubbiga 1-1,5 cm) på potatisen är det dags!

Hitta en bra behållare, exempelvis denna smarta kruka för ca 3-5 knölar. Men det går även bra med exempelvis en svart hink eller en murarbalja. Behållaren du odlar i ska vara mörk (potatisknölarna tål inte ljus) och ha dränering. Börja med ca 10 cm jord i botten på vilken du lägger dina sättpotatisar. Täck med ca 5 cm jord. När blasten börjar komma upp kupar du med mer jord och fortsätter så fram tills att du skördar. Kupningen ser till att du hela tiden har jord som täcker potatisen och förhindrar ljus att komma in. 

Ha odlingen inomhus till att börja med. Låt inte potatisen stå för varmt (max 30 °men gärna runt 10-15 grader om du har ett sådant ställe). När risken för frost är över kan du ställa ut krukan/behållaren.

 

För en hink eller större kruka räcker det med några enstaka potatisar. Räkna med en potatis per 5 liter utrymme. Klostra har en tidig sort, Casablanca , i påse om fem knölar. Den är bra om du bara vill ha potatis till en kruka!

God odling!

Tillbaka