basket search profile

Plantera tulpanlökar och odla tulpaner

Nedan ger vi tips och råd för att lyckas med dina tulpaner. Vill du genast se Klostras sortiment av tulpaner (säljs på hösten) så hittar du dessa här

 

Tulpaner - en guide till plantering av tulpanlökar och odling av tulpaner

Hur du lyckas med dina tulpanlökar

Välj så stora lökar som möjligt. Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar. 

När är det dags att plantera ut sina tulpanlökar

Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern. Om du inte kan plantera direkt - öppna påsen samt ställ den svalt och mörkt så löper du mindre risk att få mögel och/eller fukt i påsen. 

Välj en bra odlingsplats för dina tulpanlökar

Tulpanlökar vill stå i väldränerad, varm och gärna humusrik jord- annars riskerar de att ruttna. Det bästa är en sandblandad jord som förbättras med kompostjord eller barkmull varje är. PH-värdet bör vara högre än 6,5. Tillsätt gärna benmjöl så klarar de vinterkylan och kan stå emot svampangrepp bättre. Blodmjöl precis innan blomningen på våren ger en extra näringskick - det ökar också chansen att tulpanen ska bilda en sidolök och därmed blomma även nästa år. Tulpaner som blir höga och resliga bör inte planteras där det är kraftigt vindfång. På utsatta platser väljer man med fördel en lägre tulpan.

Tulpaner i kruka

Det går alldeles utmärkt att sätta tulpanlökar i kruka. Ha gärna sandblandad jord för bra dränering och blanda ner benmjöl. Använd krukor som tål frost och fukt och med dräneringshål. Det är alltid bättre med en lite större kruka. En plastkruka är det säkraste valet eftersom den tål frost. Tänk på att jorden i en kruka blir kallare än på friland. Ställ den skyddad från nederbörd eller gräv ner den i marken eller komposten och täck med löv. Du kan låta bli att plantera längst ut i krukan så fungerar det yttre jordlagret som en isolering mot kyla. Alternativt så isolerar du krukan utanpå. Förvara krukan utomhus (men skydda mot vatten, snö och extrem kyla) eller i kallväxthus eller någon sval plats inomhus. Löken behöver en sammanhängande period av kyla (under 9 grader celsius) för att börja blomma och ska inte stå varmare än så för att undvika att den börjar gro. När du ser drygt 5 cm av stjälken kan du lyfta in i huset. Men stäl gärna så svalt som möjligt för att förlänga blomningen. Ett annat sätt att förlänga blomning är att sätta lökar på olika djup. 

Sätt tätt - ofta bara 1 cm mellan lökarna - så blir effektfullt och du slipper se bar jord.

Återblommande tulpaner

Sätt i bra jord och väl mindre förädlade arter för att maximera sannolikheten att tulpanerna återkommer flera år. Många högförädlade sorter är framtagna för snittodling och ska ses som huvudsakligen ettåriga. Fördelen är att du enkelt kan prova nya sorter kommande år. Klostra har samlat tulpaner som anses mer benägna att återkomma i en speciell kategori - återblommande tulpaner. Det finns inga garantier men chanserna ökar. 

Härdighet

Tulpaner är härdiga i större delen av landet. Härdighet beror mer på sortens egenskaper, lökens kvalitet samt dess motståndskraft mot sjukdomar. Om tulpaner återkommer beror det alltså mer på dessa faktorer än på klimatet.  

Så här planterar du dina tulpanlökar

Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på två till tre gånger djupet i förhållande till lökens höjd. Sätt gärna många lökar tillsammans för att skapa effekt och fylla rabatten. Om du placerar lökarna på olika djup så blommar de olika tidigt. Du kan på så sätt få en längre blomning. Ett annat sätt att få en lång blomning är att plantera både tidigblommande och senblommande tulpaner. Sätt låga tulpaner i rabattens framkant och höga längre bak. Om du planterar tillsammans med perenner som blommar lite senare så täcker perennernas bladverk de nedvissnande tulpanerna som på så sätt kan få vissna ner i lugn och ro och återföra näringen till löken. 

Vattna när du planterar så kommer rotbildningen igång. Om våren är torr bör du vattna även då.

Täck med höstlöv innan snön lägger sig som ett skyddande täcke. 

Efter blomningen ska många lökväxter vissna ner i sin egen takt.  Det kan se lite trist ut i rabatten, men om du planterat i en lökkorg kan du enkelt gräva ner lökarna på en mer undanskymd plats i trädgården. 

Plantera dina tulpanlökar med lökkorg

Klipp inte bort blasten efter blomning, den ska vara kvar så att näringen kan återgå till löken.

Att plantera i lökkorg är ett bra alternativ om du vill slippa vissnande blad i rabatten.  Om du planterat dina blomsterlökar i en lökkorg är det lätt att lyfta upp den med alla lökar i när blomningen är över på våren.

Gräv ner lökkorgen med blomsterlökarna på en mer undanskymd plats i trädgården där de får vissna ner i egen takt. När hösten åter kommer planterar du dem där du vill att de ska blomma kommande vår.

Plantera med lökjärn

Lökjärnet tar upp en propp med jord och släpper ner löken i det lagom stora hålet som bildats. Lökjärnet är lätt öppningsbart. Med hjälp av öppningsmekanismen släpps jorden ner i hålet igen.

Problem som kan uppstå

Tulpaner är lättodlade och vållar sällan problem i form av sjukdomar. Det största hotet med tulpaner är om det blir riktigt kallt efter att de kommit upp. Täck med granris om det skulle hända. 

De olika grupperna av tulpaner

Alla tulpaner hör till samma växtsläkte - Tulipa - som ingår i familjen Liliaceae, liljeväxter. 

Flera vilda arter av tulpan säljs som trädgårdsväxter och kallas då ofta "Botaniska tulpaner".

Tulpaner delas vanligtvis in i 15 olika grupper för att skapa lite ordning och reda. Dessa är:

Tulipa gesneriana, Tidiga enkelblommiga gruppen - en tidig enkel tulpan. Denna grupp av tulpanlökar är en ganska liten grupp. Dessa tulpaner blommar ofta tidigt - redan i april och maj och är inte sällan lite lägre - mellan 20 och 40 cm. 

Tulipa gesneriana, Tidiga fylldblommiga gruppen - en tidig fylld tulpan. Dessa tulpanlökar blommar med dubbla lager av kalkblad. De blommar tidigt - i april/maj och de blir lite högre än de enkelblommiga tidiga - ofta mellan 30 och 40 cm. 

Tulipa gesneriana, Triumph-gruppen, Triumphtulpan - Triumphtulpaner är en korsning mellan tidig enkelblommig och tidig fylldblommig tulpan. Resultatet är en högre tulpan - 45-50 cm med enkla blommor. Denna tulpan har en stadig stjälk och en vacker, aningen kantig form på blomman. De tål dåligt väder bra. De blommar från maj. 

Tulipa Darwinhybrid-gruppen, Darwinhybridtulpan - Darwinhybriderna är enkla tulpaner som blommar i maj med långa stjälkar - mellan 50 och 70 cm. Dessa kommer ofta tillbaka år efter år. De är korsningar mellan Darwintulpaner och den vilda tulpanen Tulipa Fosteriana. 

Tulipa gesneriana, Sena enkelblommiga gruppen - sen enkel tulpan. Dessa tulpaner har enkla blommor och lång stjälk - 60 till 75 cm. De blommar maj till juni. Den mest kända och älskade är Queen of Night. I denna grupp hamnar också tulpaner från grupper som inte längre finns kvar såsom Darwintulpaner och Cottage-tulpaner.  

Tulipa gesneriana, Sena fylldblomiga gruppen, sen, fylld tulpan - Dessa tulpaner har stora, lite pionliknande blommor. De blir mellan 45 och 60 cm - alltså ganska långa stjälkar. Odla i lä så orkar de bära sina ganska stora blommor. De blommar i maj till juni. Kända sorter är Angelique och Carnval de Nice. 

Tulipa gesneriana, liljeblommiga gruppen, Liljetulpan - denna grupp av tulpaner har enkla, långsträckta blommor med spetsigt formade blomblad. Längden på stjälken varierar. De blommar i maj till juni. Trivs bäst i lä eftersom stjälken inte är så stabil. Ballerina är en välkänd sort med orangea citrusdoftande blommor. 

Tulipa gesneriana, fransblommiga gruppen, franstulpan - Denna grupp av tulpaner har fransiga kalkblad i samma eller avvikande färg från resten av blomman. De kan ha både enkla och dubbla lager av kalkblad. Höjden varierar och de blommar maj till juni. 

Tulipa gesneriana, viridiflora-gruppen, grönbandad tulpan - Denna grupp av tulpaner känns igen på ett mer eller mindre tydligt grönt band längs kalkbladen. De har i övrigt mycket gemensamt med de sena, enkla tulpanerna. De blommar maj till juni. 

Tulipa gesneriana, papegoj-gruppen, Papegojtulpan - Tulpanerna i denna grupp har enkla, buckliga och flikiga blad. Höjden varierar mellan 40 och 60 cm och de blommar i maj till juni. De vill gärna stå i lä på grund av den ganska tunga blomman.  

Tulipa Kaufmanniana gruppen, Näckrostulpan - I den här gruppen finns tulpaner som är korsningar med den vilda arten Tulipa kaufmmiana men också olika odlade former som skiljer sig från den vilda arten. Den vilda tulipa kaufmanniana kom från Turkestan till Europa 1877. De är låga, har ofta ett vackert mönster i botten av kalkbladen som öppnar sig helt soliga dagar (därav namnet näckrostulpan). De blommar från april i södra delarna. De passar fint tillsammans med andra vårlökar, i kruka och i stenpartier.

Tulipa Fosteriana-gruppen, Kejsartulpan - Den ursprungliga kejsartulpanen, tulipa fosteriana, är en vild art som kommer från bergrsområden i centralasien. I den här gruppen finns odlade former av den ursprungliga vilda arten (som inte längre odlas) och korsningar med densamma. En av de mer kända i denna grupp är Red Emperor eller Madame Lefeber som i sin tur använts för att ta fram Darwinhybriderna och gett dessa sin goda förmåga att återblomma. En annan känd är den vita purissima. Höjden variera rmellan 20 och 50 cm och de blommar från april i södra delarna av landet.  

Tulipa Greigi-gruppen, Påfågelstulpan - I den här gruppen ingår både korsningar av den vilda arten Tulipa Greiggi samt odlade former av densamma. Arten kommer från Turkestan och kallas för påfågelstulpan pga av de ofta mycket dekorativa bladen som är både strimmiga och spräckliga. Höjden är mellan 20 och 30 cm och de blommar från april i södra delen av landet. Blomman är stor i förhållande till höjden vilket gör att de passar i kruka, stenpartier eller framtill i rabatter. En av de mer kända är Red Riding Hood eller Rödluvan. 

Tulipa gesneriana Neo-gruppen - denna grupp består av förvildade tulpaner som samlats in längs handelsvägarna i södra europa i tron att de var vilda arter hemmahörande där. 

 

Tillbaka