basket search profile

Jordärtskocka TopStar EKO - STORPACK 25 (ca 1 kg) - 25% extra volymrabatt Matknöl

TopStar är en beprövad vit sort i Sverige och en tidig jordärtsskocka som kan blomma vackert i stora delar av landet och producerar stora vita knölar. Kan ge skörd från september till mars. Anses som en delikatess. Det är både en tålig och lättodlad växt. Bäst resultat får du om du sätta knölarna på våren. Skocka ger skörd redan första hösten. Låter du några knölar ligga kvar i jorden kan du få skockor flera år med lite komplettering av fräscht utsäde. Kan tas upp under hela vintern så länge det är tjälfritt. 25 st knölar - ca 1 kg

 

375,00 kr 500,00 kr
-25%
Slut för säsongen
2
Beställningsbara: Mars - Juni
Leverans: April - Juni

TopStar är en beprövad vit sort i Sverige och en tidig jordärtsskocka som kan blomma vackert i stora delar av landet och producerar stora vita knölar. Kan ge skörd från september till mars. Anses som en delikatess. Det är både en tålig och lättodlad växt. Bäst resultat får du om du sätta knölarna på våren. Skocka ger skörd redan första hösten. Låter du några knölar ligga kvar i jorden kan du få skockor flera år med lite komplettering av fräscht utsäde. Kan tas upp under hela vintern så länge det är tjälfritt. 25 st knölar - ca 1 kg

Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. De kokas mjuka i lättsaltat vatten och serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader. Prova att varva potatis och jordärtskockor nästa gång du gör potatisgratäng. Idag lovprisad av svenska kockar för dess fina smaker.

Mer Information
Artikelnummer B-850-25
Tillverkningsland Sverige
Per påse 25 st
Plantvård och plantering Plantera tidigt på våren när jorden reder sig och är fri från tjäle. Skockorna klarar de flesta jordar, men lättar/sandiga ger bättre skörd och slätare skockor. Blanda ner en näve vanlig trädgårdsgödsel eller motsvarande naturgödsel per skocka före planteringen. Mer behövs inte under säsongen. Sätt knölarna på 8-10 cm djup, med 30-40 cm avstånd och 70 cm mellan rader. Jordärtsskockan har tendens till att sprida sig lätt, varför man rekommenderar att gallra beståndet efter hand, så att storleken på skockorna bibehålls.
KRAV-märkt Nej
Ekologisk Ja
Odling

Man bör kunna kupa upp mer jord kring plantorna efterhand. Är sommaren torr är det bra att vattna. Jordärtskocka är en flerårig växt, som odlas bäst som ettårig. Knölar kan ligga kvar i jorden och skördas under 3-4 år, men de blir då färre och mindre. Jordärtskocka är en kortdagsväxt och kan därför få problem med att blomma i våra nordligaste delar med ljusa nätter. Ur knölen växer ett antal stänglar, tidiga sorter med små gula stjärnformade blommor. Sent på hösten har det på stammen, under jorden, bildats många nya jordärtskockor, klara att skörda och tillaga på olika sätt. En välskött planta kan ge upp mot 1 kg nya skockor.

Skörd Efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar, stammen skrumpnar, knölarna är skördefärdiga och lätta att skörda. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Skörda efterhand. Skockor tål låg temperatur men skördas under frostfria perioder. Vid lagring kan knölarna bli mjuka/skrumpna och börja jäsa. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll och täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering. Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning därför kokas de bäst med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning. Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna. De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader. Prova att varva potatis och jordärtskockor nästa gång du gör potatisgratäng!
Latinskt namn helianthus tuberosus
Planthöjd ca 2 m
Plantavstånd Plantavstånd 30-40 cm. Radavstånd 70 cm.
Skördemängd 1:15
Frukt/bärstorlek ca 20 knölar per kilo.
Skördeklar Tidig
Skörd September
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Jordärtskocka TopStar EKO - STORPACK 25 (ca 1 kg) - 25% extra volymrabatt
Ditt omdöme
Inga frågor