basket search profile

Elitplantstationen

Minikiwi Balsgård Anna, EPS-planta Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

En härdig rysk sort som ursprungligen heter Ananasnaia.Får vinbärsstora släta gröna frukter som växer i klasar. En vacker dekorativ klätterväxt som ger hög avkastning. Blommar med små vita honungsdoftande blommor. Passar på spaljé vid en vägg eller i träd. Bör samplanteras med hanplantan Oskar för att ge skörd

122,00 kr
Slut för säsongen
2
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

En härdig rysk sort som ursprungligen heter Ananasnaia. Får vinbärsstora, släta, gröna frukter som växer i klasar. En vacker, dekorativ klätterväxt som ger hög avkastning. Blommar med små vita honungsdoftande blommor. Passar på spaljé vid en vägg eller i träd. Bör samplanteras med hanplantan Oskar för att ge skörd. Det räcker med en hanplanta för att pollinera flera honplantor.

Minikiwi får vackra höstfärger i skiftande gult. Äts helst färsk men är även god till marmelad, sylt och mixad i smoothie eller dekoration på tårtor och i desserer. 

Rik på C-vitamin och antioxidanter.

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen.

Mer Information
Artikelnummer E-975
Varumärke Elitplantstationen
Latinskt namn actinidia arguta
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm. Plantorna tar några år på sig för att etablera sig så ge inte upp och om frukterna låter vänta på sig. Hanplantan speciellt kan dröja väldigt länge med att blomma.
Växtzon Zon 5
Odlingsläge Sol/halvskugga
Odling Bör samplanteras med hanplanta Oskar för att ge skörd. En hanplanta räcker till en eller flera honplantor. Behöver väldränerad jord, trivs bäst i svagt sur jord med Ph-värde mellan 5,5-6,5. Gödslas 2 gånger vår/försommar. Vedaska, kalium och fosforrik gödsling gör att sorten kan ge högre avkastning och tidigare skörd. Kiwin är torktålig men ger rikligare skörd med god tillgång till vatten. Minikiwi behöver ha en ställning eller spaljé eller liknande att klättra på då den har ett klättrande växtsätt. Den behöver inte beskäras men om den blir bångstyrig kan man klippa ner den ganska hårt. Beskär den på sommaren eller hösten ej på våren då minikiwi blöder den tiden.
Skörd Augusti
Skörd Skörda när frukten blivit mjuk. Omogna är hårda som stenar. Skaka av busken för att få de mogna frukterna att ramla av.
Smak Sötsyrlig
Skriv din egen recension
Du recenserar:Minikiwi Balsgård Anna, EPS-planta
Ditt omdöme
Inga frågor