basket search profile

Elitplantstationen

Vildvin Trapets E, elitplanta Perenner (planta Ø ≤8 cm)

Vildvin 'Trapets' är en starkväxande klängväxt. Femdelade, flikiga, mörkgröna blad. Röd höstfärg. Små blåsvarta, daggiga frukter på hösten. Sol till halvskugga. Anspråkslös, ej för torrt. Höjd 5-6 m. Zon 1-5(6).

95,00 kr
Slut för säsongen
2
  • Köp 3 för 85,00 kr /styck och spara 11%

Vildvin 'Trapets' är en starkväxande klängväxt som producerar små grönvita blommor i platta glesa blomställningar. Senare utvecklas 3-5 mm små blåsvarta runda frukter. Bladen är vanligtvis sammansatta av 5 småblad som utgår radiärt från ändan av bladskaftet.

Trivs bäst i sol till halvskugga. Relativt anspråkslös men bäst utveckling på näringsrika, ej alltför torra jordar.

Sorten lämpar sig bra till spaljering, klättring på ställningar av vajer, armeringsjärn och dylikt. Lätt att styra dit man vill.

Välbeprövad och definierad klon med starka höstfärger. Utvecklar ytterst sällan sugfötter - kräver spaljé, vajer eller liknande.

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen

Mer Information
Artikelnummer E-912
Varumärke Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Grön
Latinskt namn parthenocissus vitacea
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Växtzon, perenner C: Härdig i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge
Växthöjd 5-7 meter
Plantavstånd 30-50 cm
Odlingsläge Sol/halvskugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Växer bäst i fuktiga och halvskuggiga-skuggiga lägen i i kalkrik och fuktig jord men vattengenomsläpplig. Den får inte vara för blöt. Bäst är sandig jord med hög mullhalt. Vid plantering är det bra att lösgöra jorden i gropen litegrann och tillsätta lite gödsel eller plantnäring. Gropen bör vara lika djup och stor som själva krukan. D v s rötterna ska rymmas i gropen. 

 

Marktäckare Ja
Vintergrön Ja
Naturlika planteringar Nej
Medicinal Förr kokade man bladen i vin eller vatten för att använda för medicinskt sårläkning
Svårighetsgrad Enkel
Växtzon Zon 4
Skriv din egen recension
Du recenserar:Vildvin Trapets E, elitplanta
Ditt omdöme
Inga frågor