basket search profile

Vitlök Vaclav 50+ obetad - ersätts av Otakar Vitlök

Vaclav har ryskt påbrå och är en hardneck som ger stora lökar med ca 8-10 klyftor. Efter plantering är denna sorten något långsamväxande - allt för att ge bättre härdighet under vintern.
42,00 kr
Utgått för säsongen
2
  • Köp 3 för 39,00 kr /styck och spara 7%
Beställningsbara: Juli - Mars
Leverans: September - Mars

Vaclav är en rysk hardneck som ger stora lökar med ca 8-10 klyftor. Själva vitlöken är vit, men går något åt det cremefärgade hållet. Varje klyfta omges däremot av ett mörkare rödbrunt skal. Efter plantering är denna sorten något långsamväxande, allt för att ge bättre härdighet under vintern. Den användas både som färsk och till torr vitlök
eftersom den är bra att lagra.

Som hardneck är mittstjälken något mer förvedad än softneck-sorter. Detta är en fördel då man skördar vitlöken som färsk. Ofta har hard-becksorterna bättre förmåga att klara kalla vintrar. Obetat utsäde innebär att den har inte gått igenom alla efterbehadlingar som en konventionellt odlad och kan därför vara godkänd för kravodling.

Mer Information
Artikelnummer F-124
Tillverkningsland Tjeckien
Antal: 1 hel vitlök
Storlek 50+
Virustestad Ja
Odling Plantera vitlöken relativt sent på hösten när jorden är runt 10 grader och fyra till sex (4-6) veckort innan tjälen går i jorden. Får du ändå tidiga gröna skott så skydda dem med höstlöv och/eller fiberduk. Kommer kylan tidigt kan du fördröja tjälen också med löv och/eller fibeduk över odlingen. Vitlök vill ha näringsrik och fuktig jord. Sätt sättlöken på ca 5 cm djup med ett plantavstånd på ca 10 cm och radavstånd på 20 cm. Eller sätt löken lite tätare och skörda som primörer. Du kan också stoppa ner sättlöken bland andra växter så hjälper den färdiga vitlöken till med att hålla skadedjur borta. Du kan börja skörda tidigt på sommaren som små primörer utan klyftor eller så väntar du till sensommaren. Du skördar genom att ta upp hela plantan inklusive blast. Häng upp för att torka. Du kan också odla vitlöksblast inomhus i kruka. Den har en mild och härlig vitlökssmak. Stoppa ner två klyftor i en kruka och skörda så länge den skjuter blast.
Ekologisk Nej
Hardneck vs Softneck Hardneck
Flätbar Ja
Sannolikhet för halslök Mellan
Planteringsdjup 2-3 ggr lökens höjd.
Skördeklar Medeltidig
Plantavstånd Plantavstånd 10 cm. Radavstånd 20 cm.
Läge Sol
Odlingsläge Sol
Latinskt namn Allium Sativum
Svårighetsgrad Enkel
Skriv din egen recension
Du recenserar:Vitlök Vaclav 50+ obetad - ersätts av Otakar
Ditt omdöme
Inga frågor